2023 yılında e-fatura ve e-arşiv zorunluluğu nasıl değişecek?
Gelir İdare Başkanlığı tarafından yayınlanan 509 Numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile beraber elektronik evrakların kullanımı ve denetimi noktasında birkaç değişiklik söz konusu olacak. Bu tebliğ e-fatura ve e-arşiv kullanımında yapılan yenilikler üzerinde nasıl etkili olacak?
Gelir İdaresi Başkanlığı, tasarruf yapmak adına ve aynı zamanda denetimin daha da kolay bir hale gelmesi için geçen yıl Resmi Gazete’de yayınlanan 509 Numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğ ile e-fatura ve e-arşiv sistemlerine geçiş konusunda önemli değişiklikler yapılmıştı.
2011 yılında şirketlerin e-fatura ve e-arşiv fatura uygulamasına geçmelerinde yeni değişikliklerine olup olmayacağı ise yine merak edilen konuların başında geliyor. Yazımız ile beraber 2023 yılında e-fatura ve e-arşiv sistemine hangi şirketlerin geçmelerinin zorunlu olduğu konusunu değerlendireceğiz, e-fatura sistemine gönüllü olarak geçiş yapanlara sağlanan avantajlar hakkında buradan bilgi edinebilirsiniz.
E-Faturaya geçiş şartları
Bilindiği üzere, e-fatura sistemine geçiş yapmak konusunda en önemli değişikliklerin başında ciro limiti geliyor. Geçtiğimiz yıllarda 10 milyon TL olan ciro limiti yayınlanan tebliğ ile 5 milyon TL’ye indirilmişti. Bununla yanı sıra aynı zamanda 2020 yılı için; 2018 ve 2019 yılı cirosu 5 milyon TL ve üzerinde olan şirketlerin 1 Temmuz 2020’ye kadar e-faturaya geçmeleri zorunlu hale getirilmişti.
2023 yılı e-fatura ve e-arşiv'e geçiş zorunluluğu
2021-2022 yılında cirosu 5 milyon TL’nin üzerine çıkan şirketlerin 1 Temmuz 2022'de e-fatura ve e-arşiv fatura sistemine, 1 Ocak 2023 tarihinde ise e-defter uygulamasına geçiş yapmaları zorunlu hale getirildi. Şirketlerin bu bağlamda hareket etmeleri gerekiyor.
2020-2021 yılları içerisinde toplam cirosu 5 milyon TL’nin üzerine çıkan ve 1 Temmuz 2022'de e-fatura ve e-arşiv sisteminin üzerine çıkan şirketlerin 1 Ocak 2022 tarihinde e-defter sistemine geçiş yapmaları zorunlu hale getirildi. e-Fatura ve e-arşiv fatura sistemine gönüllü bir şekilde geçiş yapan firmaların söylenen limitleri aşmadan e-defter uygulamasına geçmeleri ise zorunlu değildir. Hazırlanan tebliğde ciro limiti değerlendirilmeksizin e-faturaya geçmesi gereken sektörler de yer alıyor. Bu sektörleri özetleyecek olursak:
ÖTV 1 ve 3 kapsamında yer alan ürünler üreten şirket sahiplerinin, internet reklamcılığı hizmet aracıları ile internet ortamında ilan yayınlayan şirketlerin 1 Temmuz 2021’e kadar e-faturaya geçmiş olmaları gerekiyor. Bu tarihin ardından yeni faaliyete başlayanlar ise ilk üç ay içerisinde sisteme geçiş yapmış olmaları gerekir.
E-Arşiv kullanım zorunluluğu
E-Arşiv sistemine geçiş yapma koşulları ile ilgili olarak bulunan tebliğde bulunan maddeleri değinmek gerekirse, 1 Ocak 2023 tarihine kadar; Mevcut durumda e-fatura mükellefi olan şirketlerin, internet ortamından ilan yayınlayan veya hizmet satışı yapanlara aracılık eden firmaların, aynı gün içerisinde vergi mükellefi olmayan bireylere 30 bin TL’nin üzerinde fatura hazırlayanların, aynı gün içerisinde vergi mükelleflerine, tüm vergiler dahil olmak üzere 5 bin TL’nin üstünde fatura hazırlayanların e-arşiv fatura sistemine geçiş yapmaları zorunludur.