E-Fatura hakkında sık karşılaşacağınız 21 yanlış bilgi
E-Fatura sistemine geçerek iş hayatında harcama ve iş yükünden tasarruf edebilecek birçok işletme doğru olarak görülen yanlışlardan ötürü dijital ortama taşınmak konusunda çeşitli tereddütlere sahiptir. E-Faturaya geçmek isteyen fakat çeşitli tereddütte kalanlara ulaşan bir takım yanlış bilgiler vardır. Bu yanlışları netliğe kavuşturmak adına yazımızdan faydalanabilirsiniz.
E-Fatura sistemine geçerek iş hayatında harcama ve iş yükünden tasarruf edebilecek birçok işletme doğru olarak görülen yanlışlardan ötürü dijital ortama taşınmak konusunda çeşitli tereddütlere sahiptir. E-Faturaya geçmek isteyen fakat çeşitli tereddütte kalanlara ulaşan bir takım yanlış bilgiler vardır. Bu yanlışları netliğe kavuşturmak adına yazımızdan faydalanabilirsiniz.
E-Fatura hakkında sık karşılaşacağınız 21 yanlış bilgi
E-Fatura sistemine geçerek iş hayatında harcama ve iş yükünden tasarruf edebilecek birçok işletme doğru olarak görülen yanlışlardan ötürü dijital ortama taşınmak konusunda çeşitli tereddütlere sahiptir. O halde ise, tüm tereddütleri geride bırakacak olan yazımızla E-Faturayı mercek altına almak gerekirse, doğru bilgilerle iş akışınızı bir kez daha gözden geçirmek gerekir. E-Faturaya geçmek isteyen fakat çeşitli tereddütte kalanlara ulaşan bir takım yanlış bilgiler vardır. Bu yanlışları netliğe kavuşturmak adına yazımızdan faydalanabilirsiniz.
E-Fatura hakkındaki en büyük endişeleriniz bunlar mı?
1. E-Fatura'ye geçiş maliyetli ve normal kesilen faturaya göre daha pahalı
E-Fatura sistemine geçiş yapmanın birbirinden farklı yolları vardır. Geçiş sırasında ise aktivasyon ücreti, entegrasyon ücreti, mali mühür ücreti, fatura başı ödeme gibi çeşitli giderlerle karşılaşılabilir. e-Fatura için Comport platformunu kullanıyorsanız aktivasyon ücreti veya entegrasyon ücreti ödemenize gerek yoktur.
2. E-Fatura benim için uygun bir çözüm değil
Aylık az miktarda fatura kestiğinizi düşünüyorsanız ve e-faturanın sizin için uygun olduğunu düşünüyorsanız Comport üzerinden tüm fatura işlemlerinizi ücret ödemeden halledemezsiniz. Comport e-fatura kullanıcıları; reklam ajansları, yazılım şirketleri, e-ticaret siteleri, medikal ürün satan şirketler, prodüksyon firmaları, telekom şirketleri, yayıncılar, alım-satım yapan şirketler, turizm şirketleri var. Tüm bu şirketleri buluşturan ise Comport’ta e-faturaya ücretsiz ve zahmetsiz geçiş işlemlerinin her birini değerlendirebilirsiniz
3. E-Fatura zorunluluk kriterlerine uymuyorum, geçmeme gerek yok.
İnternet üzerinden mal ve hizmet satışı gerçekleştiren ve geçtiğimiz yıl içerisinde hasılat 5 milyon TL ve üzerinde olan mükellefler en geç 01 Temmuz 2021 tarihine kadar e-arşiv uygulamasına geçmek zorundadırlar. Ancak;
• Aynı gün içinde vergi mükellefi olarak değerlendirilmeyen kişilere düzenlenen faturaların toplam tutarı 30 bin TL’nin üzerine çıkıyorsa, bu faturaların e-arşiv olarak düzenlenmesi gerekir.
• Aynı gün içinde vergi mükellefi olanlara düzenlenen bu faturaların toplam tutarı vergi dahil 5 bin TL’nin üzerine çıkıyorsa, bu faturaların e-arşiv olarak hazırlanması gerekir.
E-Fatura mükellefi olarak değerlendirilen ve yukarıda yer alan şartların dışında kalan şirketler de e-arşiv e fatura sistemine geçiş yapma hakları vardır. Türkiye’nin her geçen gün dijitalleştiği açık bir durumdur. E-dönüşüm olarak her yerde karşımıza çıkan bir durumdur bu. Gelişen teknolojiler şirketleri ve devleti dönüştürüyor. E-Fatura sistemi bu dönüşümün bir parçası ve söz konusu bu dönüşümün 2021 yılında tamamlanacağı düşünülüyor. Faturalama işlemleri sırasında maliyeti en aza indirmek, işlerini dijitale çevirmek ve son olarak herhangi bir aksaklık yaşamamak adına e-fatura sistemine hemen geçiş yapabilirsiniz.
4. Entegrasyon ücreti ödemek istemiyorum
Piyasada yer alan muhasebe ve ön muhasebe programlarının sunmuş oldukları hizmetlere bakmak gerekirse yüksek entegrasyon ücreti talep edildiği görülüyor. Comport sisteminde e-fatura ve e-arşiv entegrasyon işlemleri tamamen ücretsizdir. Başvuru tamamlandığı andan itibaren dijital ortam üzerinden fatura göndermeye ya da almaya başlayabilirsiniz.
5. Başvuru süreci çok zor
E-faturaya geçişi ve başvurunun sürecini şirketler genelde daha uzun olarak düşünüyor. Türkiye’de bir ilk olan Anahtar Teslim E-Fatura Hizmeti ile başvuru işlemlerinizi kolaylıkla halledebilirsiniz. Bu sayede ofisinizden çıkmadan da e-faturaya geçmiş olursunuz. Üstelik ilk 100 e-fatura da Comport’tan hediyedir.
6. Mali mühür çok pahalı
E-Fatura sistemine geçiş önündeki en büyük sorun mali mühür ücretinin yüksek bulunmasıdır. Gelir İdare Başkanlığı tarafından belirlenen Mali Mühür ücretleri 2021 itibarıyla tüzel kişiler için 290 TL + KDV, gerçek kişiler için ödenmesi gereken tutar 184 TL + KDV'dir. Mali mührü bir kere aldığınız bu üç yıl boyunca geçerlidir.
7. Sürekli mali mühür taşımak istemiyorum
E-Fatura hazırlarken mali mühre ihtiyacınız yoktur. Mali Mührü sadece e-fatura aktivasyon sürecinde onaylama işlemi yaparken de kullanırsınız.
8. E-Faturaya geçmek için devlet dairesine vs. gitmek istemiyorum
e-Fatura sistemine geçişinizi Comport ile gerçekleştirdiğinizde ofinizden çıkmanıza gerek yoktur. Üstelik, Anahtar Teslim e-Fatura Hizmeti sayesinde bu süreci daha da kolay hale getirebilirsiniz. Başvuru sürecinin tamamı bilgisayar başında yönetilir, formlar beraber doldurulur, zorlandığınız yerlerde e-fatura uzmanlarından yardım alabilirsiniz.
9. Şahıs şirketiyim, e-faturaya geçemiyorum
Şahıs şirketleri de e-fatura kullanabilir hem de daha düşük mali mühür fiyatı ile bunu yapabilir. E-Faturaya geçtiğinizde şirketiniz hem daha profesyonel görünür hem de fatura bastırma, kargolama gibi masrafları da ortadan kaldırırsınız. Üstelik söz konusu bu faturanızı karşı tarafa anında ulaştığından faturanın kaybolma ihtimali de ortadan kalkar ve ödemeler gecikmez.
10. Elinizde fazla miktarda matbu var ve e-faturaya geçemem diyorsanız
Matbu faturanın size maliyeti sadece baskı maliyeti değildir. Bastırılmış olan faturalardan istifade etmek isteyebilirsiniz ancak gönderme, saklama ve muhasebeciye iletme maliyetlerinden kurtulmak için de hemen e-fatura sistemine geçebilirsiniz.
11. E-Fatura ile irsaliye hazırlayamam
Göndermiş olduğunuz elektronik fatura üzerinde düzenleme tarihinin yanı sıra faturanın düzenlenme zamanının da saat ve dakika şeklinde belirtilmesi halinde elektronik fatura kağıt çıktısı irsaliye şeklinde kullanılabilir. Fakat bu kağıt çıktıya, “irsaliye yerine geçer” ifadesinin yazılması ve kağıdın imzalanıp kaşelenmesi gerekir. Bu durumdan faydalanmak için elektronik faturanın malın teslim edileceği tarihte düzenlenmiş olması gerekir.
12. E-Fatura gönderdikten sonra faturada değişiklik/iptal işlemi yapamam
Matbu faturada bulunduğu gibi hazırlanan elektronik faturada da iptal ve iade işlemleri sorunsuz bir şekilde yapılabilir. Hazırlanan elektronik fatura oluşturulduktan sonra değişiklik yapılmaz fakat göndermiş olduğunuz elektronik fatura, e-fatura ise o fatura karşı taraftan reddedilmesi gerekir. Bunun üzerine yeni bir e-fatura hazırlanabilir. E-arşiv gönderdiyseniz 7 gün içerisinde e-arşiv faturayı iptal edip tekrar yeni bir e-arşiv fatura oluşturabilirsiniz.
13. E-Fatura numarası ile mevcut matbu faturaların numarası devamlılığı sağlanır mı?
Bu şekilde bir devamlılık zorunluluğu yoktur. E-Fatura gönderilen sistem tarafından e-faturanıza otomatik bir fatura numarası atanır.
14. E-Faturanın arşivlenmesiyle ilgilenemem
Bir E-Faturaya Comport ile geçiş yaparsanız tüm faturalarınız da Comport hesabınızda ücretsiz olarak arşivlenir. Farklı bir işleme gerek kalmaz.
15. E-Fatura kullanmayan müşterilerle sorun yaşanır mı?
E-Faturaya geçiş yapmamış olan müşterilerinize e-arşiv faturası gönderebilirsiniz. Bu fatura mali değeri olan ve matbu fatura ile eşdeğer bir faturadır. Faturayı ister e-posta olarak gönderebilir isterseniz de çıktı alarak kargolayabilirsiniz.
16. Müşterim E-Fatura kabul etmiyor
Anlaşmalı olduğunuz müşterilerin teknik olarak e-faturayı ya da e-arşivi kabul etmeme durumları yoktur. E-Fatura ve e-Arşiv fatura, Maliye Bakanlığı tarafından onaylanan bir fatura olup hem siz hem de müşterileriniz için standart faturalama sisteminden farklı değildir.
17. Müşterim TC kimlik numarası vermek istemiyor.
Müşteriniz eğer e-fatura kullanıcı ise e-faturayı vergi numarası üzerinden göndermeniz mümkündür. Eğer muhatap olduğunuz bir gerçek kişi ise ve e-fatura kullanmıyorsa o zaman e-arşiv faturası düzeltmesi yapmanız gerekir. e-Arşiv faturası düzenlemesi yaparken TC kimlik numarası girme zorunluluğu yoktur. TC kimlik numarası yerine 11111111111 yazarak geçebilirsiniz.
18. Gerçek kişilere ve son kullanıcılara fatura gönderemem
Gerçek kişilere ve son kullanıcılara da e-arşiv fatura düzenlemesi yapmak mümkün olup, bunları e-posta yoluyla onlara gönderebilirsiniz. Ya da çıktı alıp verebilirsiniz.
19. E-Faturaya sistemine geçiş yapınca Mali Müşavirin de e-Defter’e geçmek zorunda mıdır?
Sahip olduğunuz şirketin e-fatura sistemine geçiş yapmak zorundaysa anlaşmalı olduğunuz muhasebeci ya da mali müşavirin de e-defter sistemine geçmesi gerekiyor. Şirketinizin e-faturaya geçiş zorunluluğu bulunmuyor fakat siz e-fatura kullanmayı tercih ediyorsanız e-defter kullanmak da zorunda değilsiniz.
2018-2019 yılı kazancı 5 milyon TL’nin üzerine çıkan ve 1 Temmuz 2020'de e-fatura ve e-arşiv sistemine geçiş yapan şirketler 1 Ocak 2021 tarihinde e-defter sistemine geçmeleri gerekir. Ancak, e-fatura ve e-arşiv fatura sistemine gönüllü olarak geçiş yapan şirketlerin belirlenen limitlerin üzerine çıkmadıkları sürece e-defter uygulamasına geçmesine gerek yoktur.
20. Mali müşavirimin/muhasebecimin işlerini zorlaştırmak istemiyorum
Bu işinizi de kolaylaştırır. Özellikle de mali müşavirinize fiziksel olarak dosya gönderme yükünden kurtulursunuz. Aynı zamanda mali müşaviriniz faturaların gelmesini beklemeden beyanname kapatma işlemini yapabilirler.
21. E-Fatura süreci ve kullanması çok zor mu?
Hayır değildir. e-Faturaya geçmek hızlı, kullanımı kolay ve düşük maliyetlidir. Hatta, bütün süreçleri bilgisayarınızdan halledebilirsiniz.