E-Fatura mükellefi nedir? Nasıl e-fatura mükellefi olunur?

13 Aralık 2021 Pazartesi

Paylaş:

E-Fatura konusunda bireyler internetten birçok konu hakkında araştırma yapıyor. E-Fatura mükellefiyeti hakkında yeni bilgiler edinmek isterseniz yazımızdan faydalanabilirsiniz. E-Fatura sistemi her geçen gün daha hızlı bir şekilde hayatımıza dahil oluyor. Bazı şirketler e-fatura sistemine zorunlu olarak geçiş yaparken bazıları ise gönüllü olarak geçiyor.

E-Fatura mükellefi nedir? Nasıl e-fatura mükellefi olunur?

E-Fatura mükellefleri kimlerdir?

Yürürlükte yer alan kanunlar kapsamında e-fatura kullanması gereken kişilere e-fatura mükellefi denir. 2019 yılı ve sonrası brüt satış kazancı 5 milyon TL ve üzeri olan şirketler, e-fatura mükellefi olarak görülür. Bu durum karşısında, 2019 veya 2020 yılı cirosu 5 milyon TL ve üstüne çıkan şirketlerin, en geç 01 Temmuz 2021 tarihine kadar e-fatura ve e-arşiv sistemine geçiş yapmış olması gerekir. Bununla beraber aynı zamanda 1 Ocak 2022 tarihinde ise e-defter sistemine geçiş yapmış olmaları gerekir.

E-Defter geçiş zorunluluğu bağlamında, 2018-2019 yılı cirosu 5 milyon TL’nin üzerine çıkan ve 1 Temmuz 2020'de e-fatura ve e-arşiv sistemine geçiş yapan firmaların 1 Ocak 2021 tarihinde e-defter uygulamasına geçiş yapmış olmaları gerekiyor. e-Fatura ve e-arşiv fatura sistemine gönüllü bir şekilde geçiş yapan şirketlerin belirli sınırları aşmadan e-defter sistemine geçmelerine gerek kalmaz.

E-Fatura mükellefiyeti sektöre göre değişir mi?

E-Ticaret sektörü özelinde e-fatura mükellefiyet rakamları değişiklik gösterir. İnternet üzerinden satışı olan ve yıllık cirosu 5 Milyon TL ve üzeri olan firmaların e-fatura ve e-arşiv sistemine geçmesi zorunludur. Aynı zamanda, 6/6/2002 tarihli ve 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununa ekli I ve III sayılı listelerdeki malları imal, inşa ve ithal eden firmalar da ciro sınırı bakılmaksızın e-fatura mükellefi olarak kabul edilir. Bu kategori içerisinde, tütün ürünleri ve alkollü içecek imal eden ve madeni yağ lisansına sahip olan şirketler yer alır. Daha önce de bahsedildiği üzere GİB’in yayılmış olduğu tebliğe göre Temmuz 2021 tarihinde e-fatura ve e-arşiv ciro sınırı 6 milyon TL olacak.

E-Fatura mükellefi olmak zorundayım. E-Faturaya geçmezsem ne olacak?

E-Fatura mükellefiyeti zorunlu olup e-faturaya belirtilen tarihte geçiş işlemini gerçekleştirmeyen Vergi Usul Kanunu’nda belirtilen cezai yaptırımlar uygulanacak. Bu durumu daha da detaylı bir şekilde incelemek gerekirse e-fatura mükellefi olduğu halde sisteme geçiş yapmayan ve satın aldıkları ya da satışını yaptıkları hizmet için 7 gün içerisinde e-fatura düzenlemesi yapmaması halinde e-faturayı düzenlemek ve almakla yükümlü olan şirketler için Vergi Usul Kanunu'nun 353. maddesi kapsamında özel usulsüzlük cezası kesilmesi gerekir.

E-Fatura mükellefi olmak zorundayım. Sisteme nasıl geçiş yapacağım?

E-Fatura mükellefiyseniz 3 farklı şekilde sisteme geçiş yapmanız mümkündür. Bunlar;

GİB Portal

GİB ile Entegrasyon

Özel Entegratör

E-Fatura mükellefleri kağıt fatura kesebilir mi?

E-Fatura sistemine geçiş yapan şirketler sisteme kayıtlı olan diğer şirketlere satış faturası olarak e-fatura göndermelidir. E-Fatura sistemine kayıtlı olan firmalara fatura kesilmesi halinde bu faturalar geçersiz sayılacak.

E-Fatura mükellef sorgulama işlemi nereden yapılır?

E-Faturaya geçiş işlemleri için ciro limitleri net olsa da bazı firmalar kendilerini neyin beklendiğini daha net bir şekilde görmek ister. Bu sebeple de e-fatura mükellefliği sorgusu oldukça merak edilen bir konudur. Sizde e-fatura kullanım zorunluluğunu merak ediyorsanız e-Fatura kullanmak zorunda mıyım modülü ile saniyeler içerisinde öğrenebilirsiniz.

Konula ilgili olarak sunulan bu bilgilere ek olarak Comport platformunun sizlere sunduğu Anahtar Teslim e-Fatura Hizmeti ile hata korkusu yaşamadan kolayca e-fatura kullanıcısı olabilirsiniz. Yapacağınız işlemler karşısında sizi beklediğini anında öğrenerek kullanımınızı geliştirebilirsiniz.

Paylaş: