E-Fatura Nedir? E-Fatura Ne Değildir?
Son zamanlarda teknoloji ve internet ile ilgili hangi konu ile konuşursanız konuşun, KOBİ’lerin dijitalleşme konusu hakkında bir takım bilgiler edinirsiniz. Dijitalleşme sürecinin en önemli noktalarından biri olan E-Fatura sisteminde neler oluyor? E-Fatura hakkında detaylı bilgi edinmek için yazımızdan faydalanabilirsiniz.
E-Fatura nedir?
E-Fatura bir elektronik fatura türü olup son zamanların en popüler konuları arasında yer alır. Elektronik fatura adından da anlaşılacağı üzere elektronik ortamda hazırlanan ve kağıda basılmasına da gerek kalmayan fatura türüdür. E-Fatura sisteminin iki çeşidi vardır. Bunlar e-arşiv ve e-fatura olarak adlandırılır. Her iki tarafında elektronik fatura kullanıcısı olup dijital ortamda fatura hazırlama sistemine E-fatura denir. Dijital ortamda hazırlanan e-faturalar, Gelir İdare Başkanlığına ait olan sunucular üzerinden alıcı ve satıcıya ulaştırılır.
E-Arşiv ise, e-fatura kapsamında vergi mükellefi tüzel kişilere ve aynı zamanda vergi mükellefi olmayan gerçek kişilere elektronik ortamda fatura gönderme sistemidir. İstek dahilinde, e-arşiv fatura A4 kağıda çıktı almadan da iletebilirsiniz. Kağıtlı fatura sistemine son vermek adına geliştirilen bu sistem, yakın zamanda daha yaygın bir şekilde kullanılacak. E-Fatura ile matbu faturalada olduğu gibi döviz işlemleri yapmakta mümkündür. Fakat KDV muafiyeti için e-fatura gönderimi yaparken sistemden doğru kodu seçmiş olmaya dikkat etmeniz gerekiyor. Kısacası e-fatura ve e-arşiv sistemi ile beraber kullanarak herkese dijital ortamda fatura kesmek mümkündür. 2019-2020 yılı içerisinde cirosu 5 milyon TL'nin üstüne çıkan firmalar 1 Temmuz 2021 tarihine kadar e-fatura ve e-arşiv fatura uygulamasına geçiş yapmaları, 1 Ocak 2022 tarihinde ise e-defter uygulamasına geçiş yapmış olmaları gerekir. Gerçek ya da Tüzel kişiliği olanlar ve herhangi bir ciro kısıtlaması bulunmayanlar e-fatura sistemine geçiş yaparak işlemleri sorunsuz bir şekilde halledebilir.
E-fatura sistemine geçiş yapmanın elbette ki belirli bir maliyeti vardır. E-Fatura sistemine kayıt olmak için Kamu Sertifikasyon Merkezi'nden mali mühür sertifikasına sahip olmanız gerekiyor. Mal mühre sahip olmak için tüzel kişilerin 290 TL + KDV, gerçek kişilerin 184 TL + KDV ücreti ödemesi gerekir. Sahip olduğunuz mali mühür üç yıl boyunca geçerli olur.
Mali mühür bedeli dışında Comport' kullanım bedeli olan ön muhasebe programı bedelini de öderseniz ve elektronik fatura kullanıp almak için e-kontör alarak bu özellikten faydalanabilirsiniz. Eğer Comport hesabınız yoksa da ücretsiz deneme yapabilirsiniz. e-Kontörleri hem e-fatura hem e-arşiv gönderiminde kullanılabilir. Dijital ortamdan gönderilen ve alınan her elektronik fatura bir e-kontör değerindedir. e-Kontör paketlerinin ücretlendirmesi ile ilgili kampanya sayfasına ulaşmak için buraya tıklayınız.