E-Faturaya Kimler Geçmeli? Nasıl Geçiş Yapılmalı?

13 Aralık 2021 Pazartesi

Paylaş:

Son zamanlar içerisinde e-fatura kullanan ya da e-fatura gönderme işlemleri ile ilgilenen firmalar ile sık sık karşılaşıyor olabilirsiniz. Bunun nedeni kullanıcı sayısının her geçen gün olması gereken çok daha fazla artmasıyla beraber e-faturanın hayatımıza daha fazla nüfuz etmesidir. Peki hangi firmalar, nasıl e-faturaya geçiş yapıyor? Sizin de geçiş yapmanız gerekiyor mu? Eğer öyleyse nasıl geçiş yapabilirsiniz? Bu soruların yanıtını almak için yazımızdan faydalanabilirsiniz.

Birçok şirket sahibi için e-fatura mükellefi olup olmadığınızı, aynı zamanda e-fatura kullanıldığında nelerin değişeceği tam bir soru işaretidir. Gelir İdare Başkanlığı üzerinde kayıtlı olan e-fatura ve e-arşiv kullanıcı sayısı her geçen gün devam ediyor.


E-Faturaya Kimler Geçmeli? Nasıl Geçiş Yapılmalı?

e-Faturaya Kimler Geçmeli?

İki farklı e-fatura kullanıcısı vardır. Birinci tür kullanıcılar zorunluluk kapsamında e-faturaya geçiş yapan kullanıcılardır. Hatta öncelikle 2019 ya da 2020 cirosu 5 milyon TL’nin üzerine çıkan şirketlerin 1 Temmuz 2021'den itibaren e-fatura kullanması; 1 Ocak 2022 tarihinde ise e-defter uygulamasına geçiş yapması gerekir.

Bu noktada şunu da belirtmemizde fayda var:

  • 2018-2019 yılı brüt satış hasılatı 5 milyon TL’yi aşan ve 1 Temmuz 2020'de e-fatura ve e-arşiv sistemine geçen firmaların da 1 Ocak 2021 tarihinde e-defter uygulamasına geçiş yapmaları gerekiyor.
  • e-Fatura ve e-arşiv fatura sistemine gönüllü olarak geçen firmaların belirtilen limitleri aşmadan e-defter uygulamasına geçmesine gerek bulunmuyor.

Eğer siz de e-fatura mükellefiyseniz takip eden sene içerisinde e-faturaya geçişinizi tamamlamanız gerekiyor. GİB Portal, GİB ile Entegrasyon ya da Özel Entegratör seçeneklerini kullanarak başvurunuzu yapabilirsiniz.

İkinci tür e-fatura kullanıcısına gelmek gerekirse bunlar ‘gönüllü’ olarak e-fatura kullananlardır. Bu duruma da açıklık getirmek gerekirse, e-faturaya belli bir cironun üzerinde olan firmaların ‘zorunlu’ olarak geçiş yaptıkları doğrudur. Ancak bunun yanı sıra sadece zorunlu olarak geçiş yapan kullanıcılar e-fatura kullanabilir gibi bir durum yoktur. Sermaye veya şahıs şirketi olun veya fatura kesim sınırlaması olmadan e-faturaya geçiş yama işlemini gerçekleştirin. Üstelik bilinenin aksine e-fatura sistemine gönüllü geçiş için herhangi bir ciro ve fatura kopyası bulunur. Bu sebeple de isteyen her şirket e-fatura kullanıcısı olabilir.

Hangi Sisteme Geçiş Yapmalıyım?

e-Fatura, e-arşiv, e-defter isimleri son zamanların sıklıkla duyulan sistemlerdir. Peki bu sistemlerden hangilerine geçiş yapmanız gerekir?

e-Defter, kanunen tutulması zorunlu olan yevmiye ve diğer büyük defterin dijital ortamda tutulduğu, maliyeye elektronik imzayla bildirildiği sistemdir. e-Arşiv ve e-Fatura ise elektronik fatura sistemi kapsamında iki farklı fatura türüdür. E-Fatura sistemine geçiş yaptıktan sonra sizin gibi elektronik fatura kullanıcısı olan firmalara göndermiş olduğunuz fatura türü e-fatura, elektronik fatura sistemine kayıtlı olmayan firma ve son tüketicilere gönderilen fatura türü ise e-arşiv adını alır. Firma ilk olarak e-fatura sistemine kayıt işlemini gerçekleştirir daha sonra ise e-arşive geçiş yapabilir. Eğer zorunlu bir şekilde e-faturaya geçiş yapıyorsanız e-defter sistemine de geçiş yapmanız gerekiyor. Ancak gönüllü geçiş yapıyorsanız böyle bir zorunluluk yok, bu durumda beyanlarınıza eski usul devam edebiliyorsunuz.

e-Faturaya Nasıl Geçiş Yapabilirim?

e-Faturaya geçiş yapmanın belli yolları vardır. Bunlar; GİB Portal, GİB ile Entegrasyon ve Özel Entegratör üzerinden geçiş yapma sistemidir. e-Faturaya başvuracak şirketlerin Kamu Sertifikasyon Merkezine başvurarak mali mührüne sahip olmaları gerekir. Şayet şahıs firması iseniz e-imza ile de başvuru yapabilirsiniz. Ancak tüzel firmaların başvurularını mali mühürle yapmaları gerekiyor. Mali mühür ya da e-imza elinize ulaştıktan sonra GİB başvurunuzu tamamlayarak e-faturaya geçişinizi tamamlamış oluyorsunuz.

e-Faturaya Ne Zaman Geçmeliyim?

Yukarıda yer alan ciro miktarını geçen firmalar 2021 yılının Temmuz ayına kadar e-fatura sistemine geçiş yapmalıdır. Gönüllü olarak geçiş yapanlar ise sene içinde herhangi bir zamanda geçiş yapabilirler.

e-Fatura Başvurusu Ne Kadar Sürüyor?

Mali mühür, e-imza bekleme süresiyle en fazla 1-2 hafta içerisinde e-faturaya geçiş yapmış olursunuz.


Paylaş: