E-Ticaret yapanlara e-fatura ve e-arşiv kullanımı zorunlu mu?
E-Ticaret sistemini kullanıyorsanız, faturalama işlemlerinin oldukça zorlu bir süreç olduğunu tahmin edebilirsiniz. Peki e-faturanın hayatımıza tamamen entegre olması bu süreçlerde ne gibi değişikliklere yol açar? Bu ve buna benzer sorular hakkında bilgi edinmek için yazımızdan faydalanabilirsiniz.
E-Ticarette faturalama süreci
E-Ticarete yeni atılacak olanlar için faturalama süreci çok önemlidir. E-Ticaret yapan kişiler çok iyi bilir ki internetten satış süreci için fatura yazdırma ve gönderimi diğer işletmelere göre daha sistematik ve olmazsa olmazdır. Söz konusu bu süreç içerisinde alınan siparişler doğrultusunda müşteri bilgileri tanımlanır, fatura şablonu hazırlanır ve eldeki matbu faturalara yazdırılmaya başlanır.
Hazırlanan söz konusu bu faturanın pakete ilişkilendirerek kargolanması ve doğru adrese gönderilmesi gerekir. Buna ek olarak, faturanın doğru adrese gitmemesi durumunda işlem yenilenir. Tekrar adres bilgileri girilir, fatura kesilir ve tekrar gönderme işlemi yapılır. Bu ciddi bir operasyonel işlem gerektirir. Tüm bu süreç gözlemlendiğinde ve sürecin internetten satış yapanların sorumluluğun azaltılması adına e-Fatura sistemine geçiş yapılmalıdır.
Elbette ki birçok kişi e-faturayı duymuş ya da size iletilen faturalar arasında e-fatura veya e-arşive denk gelmiş olabilirsiniz. e-Fatura, son dönemler içerisinde ciddi oranda artış göstermiş olabilir. E-Ticaret firmalarının faturalarını hızlı bir şekilde hazırlayıp, elektronik ortam üzerinde gönderebildikleri için tüm e-ticaret operasyonlarını bir adım öteye taşımak konusunda başarılı bir yapıdır.
E-Ticaret yapanlar neden e-fatura kullanmalıdır?
E-Fatura size, fatura yazdırma, onaylatma, kargolama sorunu olmaksızın faturanızı elektronik olarak müşterilerinize ulaştırabileceğiniz ve aynı zamanda “ulaştı mı ulaşmadı mı” diye sorgulamakla uğraşmayacağını bir kolaylık sağlanır. E-fatura mükellefi olsun ya da olmasın, e-faturaları müşterilerinizin e-postalarına hızla gönderebilirsiniz. Söz konusu bu faturaları kağıt olarak da iletmek isterseniz, bu faturayı A4 kağıda da bastırabilirsiniz. Her iki şekilde de faturalar resmidir. e-Fatura sistemi, fatura başına harcadığını parayı düşürür. Muhasebecinizle resmi evraklarınızı rahat rahat paylaşabilirsiniz. Daha az kullanarak doğa dostu olabilirsiniz. Aynı zamanda mevcut Comport abonelerinden biriyseniz e-ticaret entegrasyonu kullanarak;
Sahibi olduğunuz e ticaret sitelerinin ya da N11, Hepsiburada, Trendyol ve ePttAvm gibi online alanlarda yaptığınız satışların bilgilerini Comport’a otomatik olarak aktararak saatlerce fatura doldurma derdinden kurtulabilir, e-Fatura veya e-arşiv sistemine geçiş yaptıysanız, faturalarınızı otomatik bir şekilde hazırlayıp müşterilerinize gönderilmesini sağlayabilirsiniz.
2021 yılında e-ticaret firmaları için e-fatura ve e-arşiv kullanım zorunluluğu nasıl olacak?
E-Ticaret sektörü için e-fatura geçiş zorunluluğu hakkında bilgi edinmek için yazımıza devam edebilirsiniz. 2019-2020 cirsu 5 milyon lira altında kalan şirketlerin gönüllü olarak e-fatura ve e-arşiv kullanıcısı olma hakkına sahipler. 2019-2020 cirosu 5 milyon TL ve üzeri olan şirketlerin ise e-fatura ve e-arşiv kullanma zorunluluğu yoktur. 2018-2019 yılı brüt satış hasılatı 5 milyon TL’nin üzerine çıkan ve 1 Temmuz 2020'de e-fatura ve e-arşiv sistemine geçiş yapan firmalar ise 1 Ocak 2021 tarihinde e-defter uygulamasına geçmek zorundadır.
E-Fatura ve e-arşiv fatura sistemine gönüllü olarak geçiş yapan firmaların belirtilen limitleri aşmadan e-defter uygulamasına geçmesine gerek yoktur. Burada esas dikkat edilmesi gereken nokta şu ki, e-arşiv, e-fatura uygulamasına geçiş yapmadan kullanılmıyor. Bu sebeple e-arşiv kullanmak zorunda olan şirketlerin e-faturaya da geçmiş olması gerekir.