Finansal analiz nedir ve nasıl yapılır?

20 Ocak 2023 Cuma

Paylaş:

Finansal analiz nedir? Finansal analiz, geçmiş dönem finansal performansı gözden geçirmekte ve bütçeleri gerçek sonuçlarla karşılaştırmakta işletmelere doğru kararlar vermeleri için ihtiyaç duydukları verileri sağlamada finansal tahminlerde bulunulan ve bu tahminlerin belgelendiği, karşılaştırıldığı ve iyileştirmek için üzerine konuşulan analiz türüdür. Bu sayede şirketin finansal olarak durumu göz önüne alınarak kısa ve uzun vadeli gelecek planı oluşturulurken gerçekçi yaklaşımlarda bulunulabilir. Ve olası engeller öngörülerek önlemler alınabilir. 

Finansal analiz oluşturulurken doğru veriler üzerinden satış tahminleri yapmak, işe alımları değerlendirmek, envanter kontrolü, şirketin büyüme için hazır olup olmadığı, hangi sürede hangi boyutta büyüme öngörüldüğü gibi şirketin gidişatını göz önüne seren pek çok konuda yapılan detaylı analiz şirketin uzun ömürlü olmasını sağlamada önemli ve verimlidir.

 

Finansal analiz nedir ve nasıl yapılır?

Finansal analiz bana ne sağlar?

Şirketinizin finansal durumunu anlamanıza yardımcı olurken şirketinizin kredibilitesini, kârlılığını ve servet yaratma potansiyelini belirlemenize de yardımcı olur.

Şirketinizin ihtiyaçlarını derinlemesine analiz edebileceğiniz bir yol sunar.

Şirketinizin vergi durumuyla ilgili kapsamlı bir analiz sunar.

Fon talep etmeniz veya kredi başvurusunda bulunmanız gerektiğinde buna hazır olursunuz.

Şirketinizin faaliyet sektörüyle ilgili konumunu belirleyerek diğer şirketlerle rekabeti takip etmenizi sağlar.

Piyasayı etkileyebilecek potansiyel riskleri takip etmenizi ve olası durumlara hazır olmanızı sağlar.

Etkili bir iş stratejisi oluşturmanızı sağlar ve karşılaşılabilecek riskleri en aza indirmede yardımcı olur.

 

Finansal analiz yöntemleri nedir? Finansal analiz nasıl yapılır? 

Finansal analizde kullanılan yöntemleri aşağıda sıralayacağız. Finansal tablolar analizi pek çok uzmanca bilinen tekniklerdir. Finansal tablolar analizindeki formüllerde önemli olan tarafsız bir şekilde gerçeğe en yakın sonuca ulaşmaya çalışmaktır. Analizi yapan kişinin alanında uzman, yetkin bir kişi olması önemlidir.

  1. Karşılaştırmalı tablolar analizi (Yatay analiz): işletmenin kendi içinde gerçekleştirilen, yıllar içinde mali tabloların karşılaştırılması yapılan ve yaşanan değişimin tespit edildiği bir analiz türüdür. İşletmenin belli süreler içerisindeki faaliyetlerinin karşılaştırılarak belli çıkarımlarda bulunulmasını sağlar.
  2. Yüzde yöntemi (Dikey analiz): Bilanço kalemlerinin grup toplamından bulunan yüzde değerler göz önünde bulundurulan bu yöntemde de yıllar arasındaki yüzdelik değer farkları karşılaştırılabilir.
  3. Eğilim yüzdeleri yöntemi (Trend analizi): Bu yöntemin kullanımında geçmiş yılların finansal tabloları gereklidir. Tek başına kullanılan bir yöntem olmaktansa diğer yöntemlerin desteklenmesi amaçlı kullanılabilir.
  4. Oran analizi: Diğer finansal tablo ve veriler arasındaki ilişkiyi oranlar üzerinden tanımlayan analiz türüdür.

Paylaş: