KOBİ'lerin fatura hakkında bilmesi gereken 5 önemli mevzu
Kobiler ödemesi gereken vergiler neler?
Kobilerin mükellef olduğu vergileri bilmesi faturalar konusunda da işlerini kolaylaştıracaktır. Kobilerin mükellef olduğu vergi türlerine bakalım.
KOBİ’ler de Limited ve Anonim şirketler gibi kurumlar vergisi mükellefidir. Bunun yanında, işletme sahiplerinin şahıs olarak elde edilen kârdan dolayı gelir vergisi ödemesi gerekmektedir. KOBİ’lerin mükellef olduğu başka vergiler de vardır. Bunlardan başlıcaları;
- Kurumlar vergisi
- Katma değer vergisi (KDV)
- Özel tüketim ergisi (ÖTV)
- Özel iletişim vergisi (ÖİV)
- Gelir vergisi
Kobiler için avantajlı fatura, e-fatura kullanımı
Dijitalleşen dünya etkilerinin fatura sistemi üzerine yansıması olan e-faturalar sistem online olduğu için hız ve zamandan tasarruf sağlamaktadır. E-faturalar GİB in belirlediği usullere göre hazırlanmakta ve teknik destek sağlayıcı şirketler aracılığı ile satın alınmaktadır. Yani artık matbaalardan basılı fatura almak yerine teknik destek sağlayıcılardan online fatura alıp müşterilerinize kolayca iletebiliyorsunuz.
Matbaalardan alınan basılı fatura yerine geçen e-faturaları GİB’in belirlediği usullere göre hazırlandıktan sonra teknik destek sağlayıcı şirketler aracılığı ile satın alabilirsiniz. E-faturanın avantajları arasında; tek tıkla fatura teslimatı, fatura saklama ve arşivleme derdi ortadan kalktığı için iş yükü azalması ve maliyetin düşmesi, ön muhasebe kolaylaşacağı için çalışan sayısındaki ihtiyacın azalması ve kobi olarak karlılığınızın artması sayılabilir.
Faturanın üzerinde bulunması gereken bilgiler
Resmi evrak olan faturalarınızı düzenlerken hassasiyet göstermeniz gereken konular vardır. Faturaların üstünde bulunması gereken bir çok bilgi vardır, bunlara örnek olarak firmanızın bilgilerinden, logo, ünvan, adres, vergi dairesi, vergi no, Mersis no, iletişim bilgileri, banka hesap bilgileri, sermaye gösterilebilir ; müşterinizin bilgilerine örnek olarak ise, ünvan, adres, vergi dairesi, vergi no; Maliye Bakanlığı mührü, fatura tarihi, fatura seri no, satılan malın ya da hizmetin türü, tutarı, varsa KDV tutarı gösterilebilir.
Kobilere kolaylık sağlayacak ön muhasebe programları
İşletmenizi büyütmeye odaklanırken ön muhasebe gereksiz zamanınızı almasın. Çeşitli ön muhasebe programlarından işletmeniz için en verimli olacak programı analiz etmeniz gerekmekte.
Ön muhasebe programı ile yapabileceklerinizden bazıları:
- Cari Hesap Takibi
- Stok ve depo Takibi
- Fatura Takibi
- Sipariş Yönetimi
- Gelir Gider Takibi
- Proje Gelir Gider Takibi
- Raporlama
- Kasa hesabı takibi
- Banka hesabı takibi
Fatura yerine kullanılabilen belgeler
Fatura yerine kullanılan belgeler vardır bunlar işin niteliğine göre serbest meslek makbuzu, gider pusulası gibi belgelerdir. Bu belgeler perakende satış fişi ,yazar kasa fişi, yolcu taşıma biletleri, gider pusulası ve serbest meslek makbuzudur.