Küçük işletmelere e-fatura nasıl kolaylık sağlıyor?
Küçük işletmeler genellikle e-fatura sistemine geçmekten çekinirler. Çünkü e-fatura programını karmaşık bulurlar. Çevrelerindeki yanlış söylemler ve e-fatura hakkındaki yetersiz bilgiler bu geçişleri oldukça zorlaştırmaktadır. Ciro limitindeki yetersizlik ve faturalandırmadaki değişiklilerin bilinmemesi bu duruma yol açmaktadır. Peki e-faturalar küçük işletmelere kolaylık sağlar mı? E-faturalar küçük işletmeler için neden önemlidir?
Küçük işletmelerin e-fatura programı kullanması neden önemlidir?
Hem küçük hem de büyük şirketler için en önemli konu maliyettir. Şirketin masraflarını düşürmek kazancınızı o kadar artırır. Bu sayede şirketin kar oranı da artar. Bu nedenle normal faturalandırmaya göre oldukça ekonomik olan e-fatura sistemine geçmek küçük işletmeler için oldukça önemlidir.
E-fatura sistemine geçen küçük işletmeler, faturalandırma için bir yazıcı alma ihtiyacı duymazlar. Faturaların basma, saklama ve kargo masrafları da bu şekilde ortadan kalkar. Ayrıca faturalar müşterilere anlık olarak ulaşıp, hızlı bir ödeme alma şansını oluşur. E-fatura işlemi sayesinde küçük işletmeler 100 fatura için harcadığı maliyete 2000 e-fatura kesebilirler. Nakit akışını ve cari hesapları e-fatura sistemi sayesinde daha hızlı ve kolay bir şekilde takip edebilirsiniz. Bu sayede de iş yükünüzü de azaltmış olabilirsiniz.
E-fatura sistemi küçük işletmelere daha kurumsal bir hava katmaktadır. Bu da marka değerinizi arttırmaktadır. Müşterilere gönderdiğiniz e-faturalar ile daha profesyonel bir şirket olarak görülürsünüz.
E-Faturalar iş yükünüzü nasıl azaltır?
E-faturalar hakkında az bilgisi olan kişiler dijital işlerin iş yükünüzü artırdığını söyleyebilir ancak aksine e-faturalar küçük işletmelerin iş yükünü oldukça azaltmaktadır. Hem maddi hem de zaman açısından işletmelere avantaj sağlamaktadır.
Normal faturalandırma işlemindeki faturayı basma, yazdırma, kaşeleme, imzalama ve kargolama gibi işlemler ortadan kalkar ve faturanız hızlı bir şekilde müşteriye iletilir. Ayrıca faturaları arşivleme ve bu arşivler için yer bulma ihtiyaçları da ortadan kalkar. Bir diğer iş yükü ise faturalarla dolu dosyaları mali müşavirlere göndermektir. E-fatura ile bu sorun da ortadan kalkmaktadır. Mali müşavir kendisine tanımlanan hesaptan sisteme girip tüm e-faturaları inceleyebilir ve indirebilir.
Düşük ciro limiti bulunan küçük işletmeler e-fatura sistemine geçebilir mi?
Önceden yayınlanan bilgiye göre 2020 yılı cirosu 5 milyon Türk lirasının üzerinde bulunan işletmeler 1 Temmuz 2021 yılında e-fatura sistemine geçmek zorundaydı. Daha sonra 22 Ocak 2022 yılında yayınlanan yeni bilgiye göre bu koşul değişti.
Son düzenlemeye göre 2020 ve 2021 cirosu 4 milyon Türk lirasının üzerinde bulunan şirketler 1 Temmuz 2022 yılına kadar e-fatura sistemine geçiş yapmak zorundalar. Ancak e-fatura sistemine geçmek için cironuzun 4 milyon Türk lirasının üzerinde bulunması gerekmemektedir. Ciro limitine bakılmaksızın gönüllü olarak e-fatura sistemine geçmek isteyen tüm işletmeler, kolay bir şekilde e-fatura sistemine geçiş yapabileceklerdir. Bu sayede e-faturanın getirmiş olduğu tüm kolaylıklardan yararlanma şansını yakalayabilirler.