Ön Muhasebe Programı Nedir? Neden Önemlidir?

5 Ekim 2022 Çarşamba

Paylaş:

Ön muhasebe şirketlerin mali işlemlerinin kayıtlara geçirilmesi işlemidir. Bu işlemler müşteri bilgileri, banka işlemleri, çek/senet işlemleri, fatura işlemleri, stok işlemleri, nakit ve havale işlemleri gibi işlemlerdir. Bu işlemlerin kayıt edilmesi oldukça önemlidir.

Ön muhasebe işlemleri işletmelerin mali kayıtlarının tutulmasıdır diyebiliriz. Şirketin muhasebe işlemlerinin doğru ve sağlıklı yapılabilmesi için ön muhasebe bilgileri düzenli ve detaylı olmalıdır. Bu sayede şirketin tüm gelir gider gibi tablolarını rahat bir şekilde takip edebilirsiniz. Takibi yapılan tablolar ile şirketinizin mali stratejisini de belirleyebilirsiniz.

Ön Muhasebe Programı Nedir? Neden Önemlidir?

Ön muhasebe programı şirketler için neden önemlidir?

Ön muhasebe tarafından kayıtlara geçirilen işlemler şirketlerin günlük faaliyetlerinin temel taşıdır. Burada tutulan bilgiler çalışmaların verimliliğini artırır ve şirket yönetimine büyük kolaylık sağlar. Ön muhasebe şirketlerin yaptıklarını ve beklentilerini karşılaştırmasına yardımcı olur. Bu sayede şirketler mali planlarını hazırlayabilir, eksiklerini fark edebilir, yapılanları gözden geçirebilir, yapılmaması gereken işlemleri ortaya çıkarabilir.

Ön muhasebe programı şirketlerin tüm mali verilerini depolar, biriktirir, sınıflandırır ve özetler. Şirketlerde mali bilgi verilerine kolay bir şekilde ulaşıp analiz edebilir. Bu nedenle ön muhasebe şirketler için oldukça önemli bir hal alır.

 

Ön muhasebe programında dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Ön muhasebe işlemleri doğru ve düzgün bir şekilde kayıt edilmelidir. Bilgiler yanlış ve düzensiz olursa tüm muhasebe işlemleri yanlış olabilir ve şirketiniz zarar edebilir. Bu nedenle ön muhasebe işleminde dikkat edilmesi gerekenleri sizin için listeledik:

  • Harcama ve gider makbuzlarını doğru bir şekilde sisteme işleyin
  • Kesilen faturaların bir kopyasını saklamayı unutmayın
  • Çalışanların ve işten ayrılan kişilerin özlük bilgilerini, sözleşmelerini, işten ayrılış evraklarını saklayın
  • Şirketin veya işletmenin önemli evrakları, imza sirküleri, ortakların kimlik bilgileri, vekâletler, Ticaret Sicil evrakları, kira kontratları, vergi dairesi yazışmaları ve sigorta poliçelerini saklayın
  • Yapılan sözleşmeleri yıllarına ve alaka düzeylerine göre saklayın
  • Şirket defteri ve muhasebe evraklarını bir arşivde toplayıp saklayın
  • İthalat işleminiz varsa bu işlemle ilgili belgeleri arşivleyin
  • Demirbaşların ve tedarikçi faturalarının kopyalarını saklayın
  • Çek, senet ya da banka havalesi işlemlerinin makbuzlarını saklayın
  • Fatura, irsaliye gibi belgelerin tarihlerini ve imzalarını kontrol edin, arşivleyin.
  • Alış irsaliyelerinizi saklayın

Bu ve bunun gibi birçok belgenin doğru girilmesi ve arşivlenmesi gerekmektedir. Bu işlemleri daha sağlıklı yürütmek istiyorsanız ön muhasebe yanısıra stok, depo, sipariş hatta üretim planlamanızı yönetebileceğiniz bir ERP programı kullanabilirsiniz.

Paylaş: