Tevkifatlı fatura hakkında bilmeniz gerekenler

1 Kasım 2022 Salı

Paylaş:

Faturalar bir işletmenin en önemli evraklarındandır. Tevkifatlı fatura da satış sonrası kesilen fatura türlerinden biridir. Faturalardan alınan verginin hem alıcı hem de satıcı tarafından kesilmesi sonucu ortaya çıkan tevkifatlı fatura ile ilgili bilmeniz gerekenleri bu yazımızda sizler için derledik.

Tevkifat nedir?
Tevkifat, para ile ilgili konularda kesinti anlamında kullanılır. Vergi ile ilgili olarak da verginin bölüşmesi ya da kesinti yapılması olarak kullanılır.

Tevkifatlı fatura nedir?
Tevkifatlı fatura, aslında normal bir faturadır. İrsaliye veya diğer faturalardan bir farkı yoktur. Tevkifatlı faturadaki tek fark faturadan alınan verginin alıcı ve satıcı arasında bölüştürülerek ikisinden de alınmasıdır.

Tevkifatlı fatura hakkında bilmeniz gerekenler

Tevkifatlı fatura nasıl kesilir?

Tevkifat oranları değişebilmektedir. Tevkifatlı fatura kesilirken bu oranların değişebileceğini unutmamanız gerekir. Tevkifatlı fatura işletmenizden veya alıcı tarafından talep ediliyorsa, kesilecek verginin oranlarını faturayı kesmeden belirlemeniz gerekmektedir. Ayrıca Comport ERP üzerinde Tevkifatlı Fatura Nasıl Kesilir konulu eğitim videsunu izlemek için buraya tıklayınız.

Tevkifatlı fatura nasıl hesaplanır?

Tevkifatlı fatura kesmek her işletmenin yapabileceği bir şey değildir. Bu nedenle işletmenizin tevkifatlı fatura kesebilecek özelliklere sahip olması gerekmektedir. Eğer tevkifatlı fatura kesebilecek özelliklere sahipseniz hizmet verilen gelir türüne göre belirlenentevkifat oranına göre işlem yapabilirsiniz.

Bankalar Kurulu tarafından belirlenen tevkifat oranı gelir türlerine göre değişiklik göstermektedir. Bu oran 5/10 ile 9/10 arasında değişmektedir. Tevkifatlı fatura kesmeden önce oranınızı bilmeniz ve ona göre işlem yapmanız gerekmektedir.

Örneğin 100 Türk lirası olan bir ürüne %18 KDV oranı işlendiğini düşünelim. Bu ürünün faturadaki fiyatı 118 Türk lirası olarak işlenir. Tevkifatlı fatura kesme yetkiniz var ve gelir türünüze göre bu oran 5/10 ise Türk lirası olan verginin 9 Türk lirasını satıcı 9 Türk lirasını da alıcı ödemektedir.

Hangi kuruluşlar ya da şirketler tevkifat yapabilir?

Tevkifatlı fatura kesmek her şirketin ve ya işletmenin yapabileceği bir şey değildir. Peki hangi kuruluşlar ya da şirketler tevkifatlı fatura kesebilir:

  • Genel bütçeye dahil daireler, katma bütçeli idareler, il özel idareleri, belediyeler, köyler ve bunların teşkil ettikleri birlikler
  • Döner sermayeli kurumlar veya şirketler
  • Kamu kurumu olarak gösterilen meslek kuruluşları
  • Kanunla kurulan veya tüzel kişiliği haiz emekli ve yardım sandıkları
  • Bankalar
  • Özelleştirme kapsamındaki kuruluşlar
  • Payları İstanbul Menkul Kıymetler Borsasında işlem gören şirketler

Paylaş: